Cum sa iti alegi corect oxidantul pentru vopseaua de par
Exista atat de multi oxidanti diferiti, incat poate fi dificil sa cumperi oxidantul potrivit tie. Iti vom explica cum sa faci alegerea potrivita.
Planuiesti sa-ti vopsesti parul din confortul casei tale? De fiecare data cand iti vopsesti parul cu vopsea profesionala este aproape intotdeauna necesar sa cumperi un oxidant. Acesta de multe ori se vinde doar intr-un pachet mare. Dar unele marci vand oxidanti in pachete mici, perfecti pentru o singura utilizare (de exemplu Milk Shake sau Goldwell).
Ce este oxidantul?
Oxidantul este un element esential in procesul de colorare a parului. Cremele oxidante contin peroxid de hidrogen, care deschide cuticula parului. Pigmentii de colorare, datorita acestui proces, pot patrunde adanc in fibra de par si o pot colora. Fara oxidant nu ai putea realiza niciodata schimbari semnificative in culoarea parului.
Vopseaua de par si oxidantul sunt amestecate intr-un anumit raport pentru a forma un amestec care este apoi aplicat pe par. Raportul este de obicei 1:1, 1:1.5 sau 1:2 (pentru o deschidere puternica).
Avantajele utilizarii oxidantului de par
- Activare - vopseaua de par este activata dupa amestecarea cu oxidantul de par;
- Consistenta - vopseaua de par care a fost combinata cu oxidantul, este mai groasa si ramane pe loc fara a imprastia solutia peste tot. Oxidantul ajuta, de asemenea, la acoperirea uniforma;
- Realizarea culorii - oxidantul ajuta la colorarea parului deschizand straturile de cuticule suficient pentru ca pigmentul de culoare sa patrunda;
- Indepartarea culorii - oxidantul deschide suprapunerile stratului de cuticule suficient pentru ca pigmentul de culoare sa fie indepartat de pe par;
- Culoare mai stralucitoare - nuantele rezultate vor avea o intensitate mai mare si vor avea o durata mai lunga.
Daca doresti sa obtii cel mai bun rezultat, este important sa utilizezi concentratia corecta de oxidant. Aceasta alegere va depinde, de asemenea, de tipul de culoare, gradul de deschidere dorit, tipul de par si calitatea parului.
Cum sa alegi oxidantul potrivit?
Alegerea oxidantului corect pe care sa il utilizezi pentru rezultatele dorite este cruciala pentru a obtine culoarea dorita. Concentratia oxidantului este exprimata in procente (%) sau unitati de volum (Vol.). Cu cat numarul este mai mare, cu atat este mai puternic oxidantul si, prin urmare, deschide culoarea parului mai mult.
1) Alegerea oxidantului dupa tipul de culoare
- Culori temporare - vopseaua semi- / demi-permanenta este amestecata cu oxidanti mai slabi, de 3%, sau poate fi utilizata chiar si fara;
- Culori permanente - vopseaua permanenta este utilizata alaturi de un oxidant moderat de 6%;
- Decolorare - pentru o deschidere puternica a culorii parului este necesar sa utilizezi oxidanti mai puternici, de 9% sau 12%.
2) Alegerea oxidantului in functie de gradul de deschidere sau inchidere a culorii parului
Alege concentratia oxidantului in functie de cat de mult doresti sa deschizi culoarea parului. De obicei, fiecare 3% din oxidant realizeaza o deschidere de 1 grad. Daca doresti sa pastrezi nivelul actual de culoare, utilizeaza oxidant de 3%.
Oxidant 3%
- Ajuta la inchiderea parului cu 1 nivel;
- Functioneaza numai daca treci de la o nuanta mai deschisa la o nuanta mai inchisa, nu invers;
- Ofera o nuanta a parului cu acelasi nivel pe care il ai.
Oxidant 6%
- Ofera o decolorare de 1-2 nivele;
- Este cel mai utilizat oxidant, se foloseste de obicei pentru vopsea semi-permanenta sau vopsea permanenta temporaral;
- De asemenea, potrivit pentru acoperirea parului 100% alb.
Oxidant 9%
- Deschide pana la 3 niveluri;
- Folosit pentru vopsire si, de asemenea, pentru decolorarea parului. Potrivit pentru colorarea parului gri.
- Cel mai adesea este amestecat cu culoare permanenta si crema sau pudra de decolorare.
Oxidant 12%
- Serveste numai pentru decolorat, pana la 8 niveluri;
- Ideal pentru blond platinat;
- Se utilizeaza impreuna cu o crema sau o pudra de decolorare;
- Exista riscul sa iti arzi parul. Nu ar trebui sa folosesti niciodata un oxidant 12% acasa.
3) Alegerea oxidantului in functie de tipul de par
Tipul tau de par poate influenta, de asemenea, rezultatul colorarii. Diferite tipuri de par reactioneaza diferit la vopsea. De exemplu, parul fin devine usor mai deschis, culoarea patrunde mai repede in fibra de par. In timp ce parul mai gros poate fi mai rezistent in timpul procesului de colorare.
Par fin:
- Acest par se poate deschide sau inchide foarte usor;
- Cand iti colorezi parul intr-o nuanta mai inchisa, acesta poate fi mai inchis decat iti doreai. Alege o vopsea de par o nuanta mai deschisa;
- Poti utiliza un oxidant mai mic decat cel recomandat.
Par normal:
- Acest par are o reactie normala la colorare;
- Foloseste oxidantul recomandat;
Par gros:
- Acest tip de par este mai greu de deschis si inchis;
- Cand iti vopsesti parul intr-o nuanta mai inchisa, rezultatul colorarii poate fi usor mai deschis;
- Poti utiliza un oxidant mai puternic decat cel recomandat.
- De asemenea, parul gri si alb este foarte rezistent.
4) Alegerea oxidantului dupa calitatea parului
Calitatea parului poate afecta si el procesul de colorare. De asemenea, este foarte obisnuit sa avem par de diferite calitati (de exemplu, par normal la radacini cu varfuri uscate si despicate).
Par uscat:
- Parul uscat este usor de deschis si absoarbe foarte bine culoarea. Dar culoarea se estompeaza rapid.
- Decolorarea: Ar fi bine sa folosesti un oxidant mai slab sau un timp de vopsire mai scurt.
- Inchiderea: poti utiliza un oxidant mai puternic pentru a asigura o penetrare mai buna a pigmentilor de culoare.
- Aplica vopseaua pe varfuri in ultimele 5-15 minute.
Par sanatos:
- Parul are o reactie normala la colorare. Culoarea se absoarbe foarte bine.
- Urmati instructiunile de pe cutie.
Sfaturile noastre
Iti sugeram intotdeauna sa utilizezi un oxidant mai slab si sa lucrezi cu un timp si o caldura minima controlata, fata de utilizarea unui nivel mai puternic de oxidant si sa incerci sa accelerezi procesul mai repede. O colorare lenta este o colorare mai buna!
Vopseaua de par nu trebuie amestecata pana cand nu esti gata de aplicare. Aplica imediat amestecul pentru a asigura o penetrare mai buna a vopselei. Acest amestec este activ doar 60 de minute.
Tine minte! Combina intotdeauna fiecare vopsea profesionala numai cu oxidantul recomandat, conceput pentru vopseaua respectiva.
Aplicarea foarte frecventa duce la deteriorarea semnificativa a firului de par. Nu uita sa utilizezi produse de ingrijire precum ulei de par, masca de par sau tratament pentru par dupa vopsire.